LINJENE - FRANSK - ITALIENSK - SPANSK

Tysk

Gode grunner til å velge tysk. Tysk er lett å lære fordi vi har så mange like ord, tysk er i likhet med norsk et indogermansk språk og for lang tid tilbake var tysk, engelsk og nordisk samme språk!

Siden Bergen er en hansaby har vi ekstra mange låneord fra plattysk, de kom med håndverkerne i middelalderen. (f.eks. håndverk, lærling).

Tyskland er vår største handelspartner, og det kan godt være at du i fremtiden vil ha en jobb der det er fint å ha tyskkunnskaper. Selv om tyskerne begynner å bli flink i engelsk, er det viktig å kunne språket og kulturen hvis du skal forhandle med noen. Det fins mange gode universiteter og høyskoler i Tyskland, Sveits og Østerrike, der du kan studere f.eks. medisin, biologi, økonomi og språk for å nevne noe.

Det er også gøy å kunne snakke tysk hvis du reiser på skiferie til Alpene, det være seg i Tyskland, Østerrike eller Sveits, eller Südtirol som i dag ligger i italia.

Tyskelevene på St. Paul reiser på en ukes utveksling til Tyskland. I år skal vi til Hansabyen Attendorn. Elevene kan også ta i mot en tysk elev her, dersom de har adledning til det. En annen ting som er fint med tysk er at vi har tyske studenter som hjelper å undervise.

Det tyskspråklige området har mye å by på fra Bundesliga til vintersport, kunst og kultur. Nyttårskonserten fra Wien og hoppuken er noe de fleste kjenner til.